Annons:
Etiketttraditionell-magdans
Läst 7801 ggr
[Jodine]
2010-11-27 22:37

Grundläggande magdans del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Magdans består av en serie olika rörelser, som utförs som de är, eller tillsammans med andra rörelser eller kroppsdelar. Magen spelar egentligen inte så central roll trots namnet, utan höfter och armrörelser är viktigare för att få till det där speciella orientaliska utseendet.

Vissa av rörelserna kommer från Afrika, andra från Indien och olika folkdanser och västerländsk balett. Som det mesta utvecklas magdansen ständigt, det vi dansar nu är inte ofta samma sak som det man dansade för 1000 år sedan, även om det såklart påminner om varandra. I och med internet har många sk fusions blivit populärt, dvs att blanda ihop olika dansstilar.

Vanligtvis dansar man till egyptisk och arabisk musik, flöjt, trumma, fiol, luta och dragspel är vanliga inslag i sådan musik, och dansen är ofta ganska improviserad under ett uppträdande. Man passar in sina rörelser till den musik som spelas, och har sällan ett färdigt program, även om de finns för både gruppframträdanden och solodanser. Dansarna kan också ha små cymbaler i händerna som de använder för att håla takten när de dansar. Magdans associeras ofta med bara magar, men trots det är det inte magen man dansar med, utan höfterna, mjuka höftrörelser kombinerat med armrörelser, axlar och huvud. Ibland används olika stegkombinationer. För att framhäva höfternas sensuella rörelsemönster knyts sjalar, ofta vackert färgade sjalar med mynt påsydda, runt höfterna. Den sk cabaretdräkten, en tvådelad dräkt som ofta består av en lång böljande kjol eller haremsbyxor, och en kort topp eller BH, användes först när dansen kom till USA.

Man kan också använda andra rekvisita när man dansar, till exempel ormar, svärd, slöjor och ljus. Det här är saker man tror har en magisk eller beskyddande kraft, och speciellt ormar som representerar både manligt, kvinnligt och odödlighet.

Magdans är anpassad efter kvinnokroppen, och rörelserna kommer främst från magen, höften och bröstet. Man dansar stadigt och jordbundet och barfota för att det förbinder en med Moder Jord. Magrörelserna ska vara flytande, lugna, komplexa och sensuella, fast med inslag av skakningar och justeringar. Man dansar i olika nivåer och kan till och med sitta ned på marken och dansa.

**Detta är ett litet urval av de olika rörelserna inom magdans.
**

Höfterna

Höftåttor kan göras på två olika sätt, åt sidan, eller upp/ner. Horisontella åttor är oftast enklast, och kan göras både framåt och bakåt.

Hip-drops/push är nog den rörelsen de flesta associerar med magdans. Som namnet antyder, handlar det om att vicka på höfterna uppåt, eller neråt.

Hipslides, ganska enkelt, det du behöver göra är att "glida" med höften åt ena sidan, se åt den andra.

Armarna

Snake arms, rör dina armar så att de påminner om en orm. kan vara lite svårt att få till innan man lär sig. Jag kan det fortfarande inte.

Goddess arms, ena armen är böjd ovanför huvudet, den andra framför bröstet.

Genie arms, ena armen rakt ut åt sidan, medan den andra är böjd så att din hand rör vid sidan av huvudet eller pannan. Kan utvecklas till L-arms, då har du ena armen rakt ut åt sidan, och den andra rakt upp.

Shimmies, kan göras med höfterna eller axlarna. Denna rörelse kan variera i storlek, ju större, desto lättare.

Bakgrund/inspiration/källor

  • youtube.com
  • wikipedia.se
  • orient.dans.dinstudio.se
  • orientaliskdans.se
  • magdans.se
Annons:
[Malin]
2010-12-09 15:07
#1

Vilke spännande artikel!

[Jodine]
2010-12-09 16:06
#2

#1 Tack =)

Birke
2010-12-11 17:43
#3

Blir nog att prova lite hemma :P

[Jodine]
2010-12-11 19:48
#4

#3 Ja kör på! ;)

LitenPyssling
2010-12-12 12:03
#5

Haha, har dansat magdans lite av och till och hade riktigt bra sving på häfterna redan vid 5års ålder (17nu), men varje gång man ser på någon sådan här film så blir man alltid mer pepp till att göra nya rörelser och kombinera trots att man kombinerat de tidigare!
Tummen upp för dessa filmer!

Jag kan säga det till er som är lite osäkra med pojkvännen eller osäkra överhuvudtaget - detta är verkligen nyckeln till säkerhet!
När detta sitter då känner man sig så otroligt vacker, graciös och lätt, det lyfter hela ens vardag att se att wow, jag kan det här!
Ställ er framför spegeln när ni är på toa (om ni har spegel som ni ser i) och dra upp tröjan och rör på höfterna, se hur snyggt det blir och när ni känner er redo; Visa upp er med en passande låt inför killen.
Ni kan ha vilka kläder som helst på, magdans klär sig i allt.
Jag lovar er att det kommer bli en WOW upplevelse för er kille ;).

Tyckte han du var "wow, yummie, grrr" redan innan så kan ni räkna med att han gångrar upp detta med minst 10, detta tränar dessutom kondition på ett sätt så det är bra mycket mer ansträngande än vad man tror.

Verkligen att tipsa för konditionsträning, kordination och för att piffa upp ert förhållande ännu lite mer! =D

-.::Mvh Evve::.-  Medarbetare på Kanin.Ifokus
----------------------------------------------------
Hoppas på det bästa, var beredd på det värsta!
----------------------------------------------------
www.evveesbjornsson.blogg.se <--- Min blogg

[Jodine]
2010-12-17 02:43
#6

#5 Jag använder mig ofta av filmer för att lära mig lite nytt eller bara fräscha upp minnet ibland, man blir oerhört sugen på att dansa när man ser dom;)

Och självsäkerheten höjs definitivt ett par snäpp efter bara någon vecka egentligen, man inte bara känner sig snyggare, man BLIR snyggare, dels för att man tränar nästan hela kroppen men också för att man mjukar upp kroppen och sin kvinnlighet.

Så jag håller definitivt med dig där, har hört många killar säga att de tycker det är otroligt sexigt att man kan överhuvudtaget röra höfterna på det sättet. Det är ju ofta en väldigt sexuellt laddad dans, och just höftrörelserna kan komma väl till pass i sovrummet… ;)

Annons:
LitenPyssling
2010-12-17 12:55
#7

#6 Haha, ååååh ja det vet man allt.
Killen min kan sitta på en stol och kolla medan jag dansar, gör även som du - kollar på film för att fräscha upp lite, och man ser verkligen blicken.

Verkligen något att rekommendera!

-.::Mvh Evve::.-  Medarbetare på Kanin.Ifokus
----------------------------------------------------
Hoppas på det bästa, var beredd på det värsta!
----------------------------------------------------
www.evveesbjornsson.blogg.se <--- Min blogg

Perly
2011-01-09 17:47
#8

Horisontella åttor är för mig dom är "sidleds", så undrar om det?

Vertikala är upp med tex. högrahöften, bak, ner, fram
undertiden med vänstra ner, fram, upp, bak
eller tvärtom med vänstra som start/-baklänges

Tänker jag rätt där?

Alltid Oavsett

Upp till toppen
Annons: